Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: Az ezerarcú víz

Az ezerarcú víz

Az ezerarcú víz
NTP-MTTD-17-0109


A pályázat címe már önmagáért beszél.
Egyrészt az életet jelentő, az egész emberiséget érintő, és kritikusan kevés édesvízről, másrészt a tengerek, óceánok csodálatos világáról van szó, amelyet tönkretesz az emberiség.
Pályázati tevékenységünk során (2017.szeptemberétől 2018. júniusáig) többek között az előbbi témák jelentőségével, valamint közvetlen környezetünk, Szeged ivóvízhálózatával, annak tisztításával, a Tiszával, valamint vízzel kapcsolatos kísérletekkel ismerkedhettünk meg.
Iskolánkon kívül jártunk az egyetem többféle tanszékén, gimnáziumok és a Szegedi Vízmű laboratóriumaiban, víztisztító telepein, a Víztoronyban, az Agórában, a Tiszán és a Tisza-parton is. Pályázatunk megkoronázása a két napos ingyenes Mórahalmi kirándulás volt. Az Erdei Iskola keretein belül Királyhalomra, Csodarétre, a Bivalyrezervátumba, Csipak- semlyékre látogattunk el.
Tavasszal gyalogos, ill. kerékpártúráinkon csodálhattuk meg féltve őrzött természeti kincseinket.
„A vén Tiszán át húznak madarak,
Mint egykoron nyílak a nap alatt,
Kelet felől Nyugatra mennek ők,
És ők is boldog tavasz-hirdetők.” (Juhász Gyula)
Rendkívül tanulságos, mély érzéseket előcsalogató pályázat volt ez sok munkával, amelyet a pályázatban részt vevő tanulók nagyon élveztek, nem mellesleg sok új ismerettel gazdagodtak.
Tőlük tudom, hogy bármikor belekezdenének egy új pályázatba … Kívánhatnék ennél többet? Nagyon köszönöm Nekik!

Fónad Péterné Csukás Andrea