Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: Művészetoktatás

Művészetoktatás

A művészeti oktatásban résztvevő pedagógusaink:
Dr. Wittmanné Zelei Rozália
grafika és festészet tanár
Kendrella Balázs
grafika és festészet tanár
Béres Magdolna Zsuzsanna
folklór tanár
Szilágyi Gábor
dráma tanár
Szabóné Z. Nagy Diána
néptánc tanár
Gégény Gáborné
karvezető
Iskolánk a városban elsők között vezette be a művészeti képzést a 2002/2003-as tanévben.
A hozzánk érkező gyerekek a következő tanszakok közül választhatnak:
  • színjáték
  • festészet
  • néptánc
A 2007/2008-as tanévben 96 tanuló íratkozott be a művészeti iskola osztályaiba. Az elmúlt hat év alatt sok szép eredményt sikerült elérni művészeti csoportjainknak és a hetven feletti tagot számláló énekkarunknak.
Az alapfokú művészeti oktatásban fontosnak tartjuk a művészetek iránti nyitottságot, a gyermeki kíváncsiság folyamatos ébrentartását.
Törekszünk arra, hogy a gyerekek meglássák egymásban az értéket..


Az iskola kórusának bemutatása

A Tabán Általános Ikola kórusa 1985 óta működik. Jelenleg 50 gyerek tagja az énekkarnak. 1987 óta részt veszünk a Városi Éneklő Ifjúság hangversenyein, ahol 1995 óta minden évben arany minősítést kaptunk. 1998 májusában az Év kórusa kitüntetést is elnyertük. 2004 május 20-án iskolánk kórusát a Vaszy Viktor emlékplakettel jutalmazták. 2005-ben az Éneklő Ifjúság mozgalom 70. évfordulója alkalmából meghívást kaptunk a gálaműsorra, ahol TV felvétel készült rólunk. 2006-ban arany diplomát nyertünk. 1997 szeptemberében Hollandiában, Ulft városában - cserekapcsolat keretében - koncertezett az énekkar. A kapcsolat keretében 1999 ábrilisban a holland kórus vendégeskedett Szegeden. 2000 decemberében az énekkar eljutott a Kodály Zoltán emlékére rendezett országos versenyre. 2001 áprilisában énekkarunk 63 tagja az angliai Wolverhamptonban koncertezett. 2002 szeptemberében az angliai kórus szerepelt Szegeden. 2004 őszén Erdélyben Szentegyházán léptünk fel és karácsonykor már vendégként fogadhattuk a szentegyházi kórust.
Szeretnénk tovább bővíteni kapcsolatainkat.
A gyerekek szívesen énekelnek gregorián dallamokat, két-, háromszólamú klasszikus és modernebb műveket, sőt a szülők és kollégák bevonásával vegyeskari művek is elhangzottak már.